UNDERGROUND FOREST

Juni 2023 |

Een dag voor het evenement vroeg Marco van Steekelenburg of ik zin en tijd had om naar het CHIO te komen. De provincie Zuid-Holland organiseerde daar, samen met TeamNXT een netwerkbijeenkomst rond het klimaat. Jan Rotmans en Norbert Scholte zijn aan die organisatie verbonden en John de Vos is de man die aan de touwtjes trekt.

Ik kwam terecht aan een tafel met mensen die werkten aan een campus voor onderwijs en agri-industrie in de Alblasserwaard. Ik ben opgegroeid in Kinderdijk en ken het gebied goed. Ik was toevallig kort daarvoor in de buurt van Oud Alblas geweest om te kijken of je daar een Underground Forest kunt aanleggen. Alleen de gemeente Molenlanden heeft al voldoende hectare veenweidegebied om honderden megatonnen CO2 op te slaan. Ik improviseerde het idee om in elk geval onder de campus een Underground Forest aan te leggen als fundering.

Ik sprak ook kort met Norbert Scholte, de trekker van de Gideonsbende die radicaal duurzaam wil bouwen met hout. Ik stelde voor dat hij pas echt radicaal zou zijn als hij niet meer op betonnen palen zou bouwen, maar met een Underground Forest als fundering de duurzaamste huizen van de wereld kon bouwen met een hoge netto negatieve koolstofbalans.

De ontmoeting met John en Norbert zouden later leiden tot nadere gesprekken over een proefproject in het M4H (Merwedehaven – Vierhaven) gebied in Rotterdam.