UNDERGROUND FOREST

de geschiedenis van het Underground Forest

Vijfentwintig jaar geleden presenteerde ik het concept van heien voor het klimaat

Op een Europees congres over Biomass for Energy and Industry in 1998 stelde ik dat je biomassa beter kon opslaan onder de grond dan het te gebruiken als brandstof tenzij je het opstookt met 100% CDR.

Een provocerende titel: STOP BURNING BIOMASS!

Er was, ergens in 1997 een oproep voor bijdragen aan een Europees congres over het gebruik van biomassa voor energie en de industrie. Het leek uit te gaan van het idee dat als je biomassa gebruikte, je geen fossiel gebruikt en dus goed bezig bent. Een fout soort schone-handen logica die de opwarming van de aarde niet kon voorkomen.

Om te provoceren gaf ik mijn bijdrage de titel mee STOP BURNING BIOMASS en voegde daar aan het eind een UNLESS… aan toe: tenzij je biomassa verstookt in centrales die 100% van de CO2 afvangen en die in diepe aquifers het water tot Spa Rood omtovert.

poster presentation

Ik mocht ook een presentatie geven aan de hand van een affiche op A1 formaat. Dat was een soort markt waar deelnemers hun project konden toelichten. Op mijn affiche werd in 14 stappen toegelicht waarom er maar twee manieren zijn om de opwarming van de aarde tot stand te brengen: alle bronnen dicht of ondergronds opslaan van koolstofhoudend materiaal: Carbon Dioxide Removal (CDR).

Op die presentatie introduceerde ik ook het idee om productiebos aan te leggen om vervolgens de stammen in de grond te heien. Hiernaast een detail uit de poster print uit 1998.

Yvo Zijlstra heeft indertijd de poster getekend en dus ook de ‘cartoons’ die daar uitgeknipt zijn en die hieronder onder elkaar staan..

Het idee van 25 jaar geleden om de extreem hoge druk te gebruiken in heel diepe troggen in de oceaan om CO2 op te slaan, lijkt vandaag onrealistisch: kostbaar en instabiel. Het oceaanwater is geen geschikte plek voor CDR.

Als gemeenteraadslid van Rotterdam was ik destijds voorstander van een kolencentrale met CDR. EoN op de Maasvlakte deed een proefproject aangespoord door wethouder Jeannette Baljeu (VVD) maar het is nooit van de grond gekomen.

In 1998 ging ik er nog van uit dat fossiele brandstof gebruikt zou worden tot alternatieven goedkoper waren. Na ‘Parijs’ lijkt het er nu toch op dat al voor die tijd het gebruik van fossiel wordt uitgefaseerd. Dat geeft hoop.