UNDERGROUND FOREST

Augustus 2023 |

De koppen van de houten heipalen moeten diep genoeg zitten om voor eeuwig onder het grondwaterpeil te staan. Als ze droogvallen, gaan ze rotten. Dan is er nog minstens een meter te overbruggen tussen de top van de paal en het maaiveld. Normaal wordt dat opgelost met een oplanger van beton, ook wel hoerenjong genoemd. Maar bij de productie van beton komt veel CO2 vrij. Je kunt ook beton maken van olivijn, een steensoort die juist CO2 uit de lucht haalt.

Zo kwam ik bij Pol Knops terecht. Bij Climate Cleanup had ik zijn presentatie gehoord. Hij is medeoprichter van PAEBBL een bedrijf en een techniek om van olivijn, beton te maken. Een miljoen keer zo snel als het natuurlijke proces. Zijn bedrijf zit bij de RDM op Heijplaat en het laboratorium ziet er indrukwekkend uit. Er staat een werkend model voor kleine hoeveelheden van glimmend roestvrij staal en aluminium. Er wordt gebouwd aan een scale up die tien keer zo veel kan produceren en daarna weer tien keer zoveel. Er is veel belangstelling van investeerders voor zijn techniek.

Marco zei: Als je die oplanger van olivijn maakt, kun je dan niet veel beter de hele paal van olivijn maken? Maar volgens Pol zou dat zonde zijn. Het duurt nog jaren voor de productie op gang komt en dan moet je olivijn vooral boven de grond gebruiken waar hout makkelijk wordt aangetast. Met de techniek van Kees kan je veel sneller, veel meer CO2 uit de lucht halen.